Romanen Oscar Wao & Hans Korte og Forunderlige Liv af Junot Díaz handler om drengen Oscar, der bor i en by i New Jersey, USA. Oscar bor sammen med sin mor og sin søster, er vild med tegneserier og drømmer om at blive den nye J.R.R. Tolkien.

Oscar er tyk og ingen piger gider have noget med ham at gøre. Lidt af et problem for en knægt i puberteten og endnu mere for Oscar. Familien er af dominikansk oprindelse og dermed ud af machokulturen, en kultur Oscar slet ikke kan leve op til.

Oscars søster er lidt af en babe som dater Junior on and off. Junior er nemlig en RIGTIG dominikansk mand, så han knepper alt hvad der kommer hans vej.

Oscars mor er en glædes- og kærlighedsløs enlig mor med to jobs. Hun måtte flygte fra Den Dominikanske Republik, dengang der var en diktator der hed Trujillo, der styrede landet med usandsynlig bestialsk hånd. Så bestialsk at det udløste en helt diaspora fra øen til USA.

Vi følger i romanen Oscars opvækst gennem high school og derefter, da han begynder at undervise. På en tur tilbage til Den Dominikanske Republik på familiebesøg, sker der et mirakel, som samtidig skal vise sig at blive fatalt: Oscar forelsker sig!

Romanen krydsklipper mellem Oscars liv, en lille smule til søsteren Lolas liv, men især morens og hendes forældres historie tilbage i Den Dominikanske Republik under Trujillo, og meget af den er fortalt gennem Lolas on and off kæreste, Junior.

Romanen er altså ikke kun Oscars historie, men også hans families historie fra omkring 1930’erne og frem midt-halvfemserne. Desuden er det historien om Den Dominikanske Republik i det meste af det tyvende århundrede, en historie om en syg diktator, undertrykkelse og imperialisme, og om dominikanernes kultur, alt sammen blandet godt og grundigt op med Tolkien og amerikansk populærkultur. Altså en roman med flere planer, men måske mest af alt, er det dominikansk-amerikanernes historie.

Alt den historie gør overhovedet ikke romanen kedelig eller tør. Den er helt sindsygt velskrevet og skide sjov. Det er længe siden jeg har grinet så meget og været så godt underholdt.

Ender den sørgeligt? Ja, sorry, det gør den, men hold fast, den er al tiden værd. Læs, læs, læs!

Jeg lyttede til bogen som lydbog på engelsk. Super god oplæser! Der er en del spansk, noget af det forstod jeg, noget kunne jeg gætte mig til, og noget måtte jeg bare lade passere. Det hele gav god mening alligevel.

Junot Díaz: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao. 2009 (2007). Oplæser: Lin-Manuel Miranda with Karen Olivo