I Prag kan borgerne helt sikkert godt lide bøger, for der er masser af smukke antikvariater. Nogle af dem – nej: de er alle sammen smukke og hyggelige steder man får lyst til at sætte sig med en bog eller to og bladre på må og få og lade et par ubekymrede timer passere.

Der er bare noget dragende over små, mørke, krinkelkrogede lokaler fyldt til bristpunktet med bind efter bind med romaner, poesi, videnskab, dybe tanker og kunst, selv når man ikke kan sproget.

Tag med på en lille håndfuld af Prags smukke antikvariater i billeder herunder. Det er langt fra alle antikvariater jeg har besøgt, så du må selv fortsætte opdagelsesrejsen hvor jeg slap.

Antikvariat

På gaden Francouzská oppe ad den stejle bakke i Vinohrady kvarteret, ligger et ret anonymt antikvariat. Det hedder umiddelbart bare “Antikvariát”, og kun bøgerne i vinduet og den åbne dør viser lidt imødekommenhed.

Antikvariát. Foto: Bogstavsamleren

Indenfor er der blot et lille lokale med bunker så høje, at man kun ved at kigge to gange opdager den ikke engelsktalende, men yderst hjælpsomme antikvar bøjet over sin ældgamle computer. Hvad han ikke havde i lokalet, forsvandt han ud bag det blå klæde for at finde.

 

Forlokalet i Antikvariát. Foto: Bogstavsamleren

Antikvariát Prazský Almanach

Passerer man floden Vitava ikke ad Karlsbroen men ad Legiíbroen, eventuelt fordi man er ombord på linje 22, og eventuelt fordi man er på vej mod Petrínské sady-parken eller Prags slot, så gør et stop på Ujezd 26, hvor et andet lille bitte, et-rums antikvariat bor.

Selv om også dette antikvariat er ret lille, har det dog et navn: Antikvariát Prazský Almanach. Heller ikke her er antikvaren særligt engelskkyndig men det går ikke ud over hjælpsomheden.

Antikvariát Prazský Almanach. Foto: Bogstavsamleren

 

Antikvariát Prazský Almanach. Foto: Bogstavsamleren

 

Antikvariát Prazský Almanach. Foto: Bogstavsamleren

Podzemní Antikvariát

I Latrán kvarteret i gaden Nové mesto 22 skal man søge ind i porten med bogskabene på væggen, ind ad døren i porten, hen ad en kort gang, og så tage døren til højre. Så møder man en hvidmalet trappeskakt, som man bør gå ned ad.

For hernede møder man nok et af de skønneste antikvariater jeg har været i. Tre-fire antikvarer er roligt beskæftiget med at sortere bøger, skrive dem ind på pc’en og på at betjene en lind strøm af kunder.

Podzemní Antikvariát er virkelig en oplevelse.

Snyd ikke dig selv for et besøg i Podzemní Antikvariát. Foto: Bogstavsamleren

 

Podzemní Antikvariát ligger i et kælderlokale med stengulv. Foto: Bogstavsamleren

 

Podzemní Antikvariát. Foto: Bogstavsamleren

 

Der er en god stemning af kontrolleret travlhed i Podzemní Antikvariát. Foto: Bogstavsamleren

Shakespeare A Synové

Som i Paris har Prag en boghandel med nye og brugte bøger med navnet Shakespeare, i Prag dog Shakespeare and sons (i Paris: Shakespeare and Company).

Boghandlen ligger i tre etager, med en stemningsfuld kælder med sofaer med udsigt til vand og solen strålende ind ad vinduet og bøger overalt. Virkelig et fedt sted med masser af litteratur på engelsk, tysk og fransk ud over tjekkisk. Er du på udkig efter oversat tjekkisk litteratur eller bare en god bog på et sprog du kan læse på ferien, er Shakespeare A Synové lige stedet.

Shakespeare and Sons ligger ikke langt fra Karlsbroen tæt på Kafka Museet. Foto: Bogstavsamleren

 

Jeg tror godt man må slænge sig i sofaen og bladre i bøgerne hos Shakespeare A Synové. Foto: Bogstavsamleren

 

Shakespeare A Synové finder du i U Luzického Semináre 10 kun et stenkast fra Kafka Museet. Foto: Bogstavsamleren

Blesí Trhy Praha

Blesí Trhy er lidt uden for nummer, for det er ikke et antikvariat, men et kæmpestort udendørs loppemarked.

Jeg har taget det med som et P.S., fordi det er så fantastisk et sted at gå på opdagelse. Her kan man finde 2. Verdenskrigseffekter, legetøj, gamle tjekkiske transisterradioer, køleskabe, tøj, antikviteter og naturligvis antikvariske bøger. Og det er billigt.

Kæmpeloppemarked i Prag. Foto: Bogstavsamleren

 

Jeg så en del sælgere med bunker af bøger, man kunne rode igennem. Foto: Bogstavsamleren

 

Har du været på bogjagt i Prag og har et andet tip, så skriv endelig i kommentarfeltet.