Raymond Chandlers hårdkogte krimier er blandt mine yndlings krimier, så da jeg faldt over denne biografi, måtte jeg bare slå til.

Meget kort fortalt, så blev Chandler født i Chicago i 1888 af en irsk mor og en fordrukken sut af en far, der var ansat ved jernbanen og som snart skred. Efter et par omtumlede år, drog mor og søn til morens familie i Irland og siden London. Der blev de forsørget og Raymond fik sin skolegang betalt.

Efter at have forsøgt at forsøge sig og moren som journalist og ved at sælge digte til aviser, drog han til USA for at prøve lykken. Moren fulgte snart efter. Han ernærede sig i en lang periode som blandt andet bogholder i olieindustrien på vestkysten, men alkoholisme fik ødelagt den karriere.

I 1933 publiceres de første kriminoveller og i 1939 hans første roman. Desuden blev han en højt betalt manuskripforfatter i Hollywood, men igen blev sprutten hans skæbne. Hans kone, Cissy, dør i 1954 efter lang tids sygdom, og Chandler går til i sprut og depression og dør i 1959.

Det er en udmærket journalistisk biografi, forstået på den måde, at de Chandlers liv genfortælles med masser af kilder og dokumentation, mens de litterære værker ikke gennemgås eller analyseres nærmere.

Og da bogen jo er skrevet af en journalist, så indeholder den naturligvis også en sensation, nemlig at Chandlers kone….hmmm, nej ved nærmere eftertanke: det vil ikke være fair at afsløre her, så det må I selv læse jer til. Beklager.

Tom Hiney: Raymond Chandler. A Biography. Grove Press, New York. 1997.