Berlin, 2. februar 1933. Torsdag.

Rigsdagen er opløst; nyvalg finder sted den 5.marts. Regeringen har forbudt den kommunistiske demonstration på fredag og SPD-demonstrationen i Lustgarten på søndag, til gengæld bevilget den i går under gadeoptøjer nedskudte SA-fører Maikowski en statsbegravelse i domkirken (!!) Propaganda med liget.

Berlin, 3. februar 1933. Fredag.

”Statsbegravelsen” af voldsmanden Maikowski fra SA i domkirken i Berlin (hvor den gamle kejser lå på lit de parade) blev i middags overværet af den forhenværende kronprins, rigskansler Hitler osv. Denne groteske højtidlighed forløb i øvrigt roligt. (side 59-60)

Harry Kessler (1868-1937) var diplomat, kunstmæcen, politisk skribent og trods sin adelige baggrund nærmest socialist, desuden museumsdirektør og publicist. Dette dagsbogsuddrag på dansk er hans iagttagelser af et Tyskland på vej mod diktaturet og verdenskrigen. Den handler også om hans møder med kunstnere (fx Andre Gide) mm.

Jeg læste den, fordi perioden interesserer mig, men man skal nok mest være interesseret i Kessler, for at være helt oppe og ringe over denne udgivelse. Og måske læse hans samlede dagbøger. Tre ud af 6 stjerne.

Harry Kessler: Dagbøger 1932-37. Gyldendal, 1988. Oversat af Per Øhrgaard.