Detektiv-serie
Knut Gribb er en populær politidetektiv i en Norge, skabt i 1908 af Sven Elvestad, og senere skrevet af flere forskellige forfattere frem til 1960’erne. Der er vistnok skrevet cirka 1300 historier med Knut Gribb til magasiner og billigbøger.

De 135 af disse står forfatteren Øyulv Grann for (nej, det er ikke et pseudonym). En af disse, Svindler-syndikatet fra 1932, har jeg fundet i et genoptryk fra 1971.

Svindler-syndikatet

Industrimagnaten og tændstikkongen Ivan Krieger kaldes fra Stockholm til Oslo af sin anonyme, longtime afpresser. Det er meget ubelejligt, da Kriegers imperium er på randen af insolvens, og den polske professor Dunikowskis alkymistiske forsøg på laboratoriet i Paris (som Krieger har understøttet kraftigt med midler) har indtil videre kun resulteret i knappenålsstore mængder guld.

Den anonyme afpresser kræver (ikke overraskende) flere penge, og da afpresseren har visse kompromitterende breve i sin besiddelse, indvilger Krieger. Til gengæld røber afpresseren uforvarende, at han planlægger et bankrøveri, og Krieger ser her chancen for at blive sin plageånd kvit.

Knut Gribb på scenen

Han tipper den berømte politidetektiv Knut Gribb og dennes hjælper Harald Brede. De overvåger sammen med en stor politistyrke banken om natten, men forbryderne lykkedes at slippe væk med byttet efter et heftigt skyderi og biljagt i Oslo.

Nu skifter scenen til først London og Paris og siden kommer Krieger og dennes afpresser, som er ingen anden end Knut Gribbs ærkefjende Thomas Ryer, til USA, hvor de møder selveste Al Capone 😮

God kioskbasker
En ret svedig krimi, selvom Gribb mærkværdigvis ikke optræder mere efter Krieger (og Ryer) forlader Oslo. Han er fraværende mindst i sidste ½-del af romanen. Sært, eftersom han ligger navn til serien. Men masser af dramatik, effektivt og stramt fortalt.

Øyulv Grann: Svindler-syndikatet. Bladkompaniet A/S, 1972.