Racistisk vold

Århus Aarhus, har i årevis været plaget af vold fra højreradikale hooligans. Volden har rettet sig mod indvandrere og venstreorienterede, og har til tider været ret voldsomme.

De højreradikale racisters udgangspunkt er fodboldkulturen omkring fodboldklubben AGF. Aftalte slåskampe med hooligans fra konkurrerende klubber, øl og en højrenational og racistisk overbygning binder miljøet sammen.

Hverken den politiske magt, det aarhusianske politi eller AGF har gjort en nævneværdig indsats for at få bugt med volden, ligesom den brede offentlighed har reageret med ligegyldighed.

Infiltratoren
Charlotte Johannsen er tidligere landsholdsvømmer, bor og arbejder i Aarhus, og så er en af hendes venner et af ofrene for volden. Da hun får at vide, at en fyr hun har svømmet sammen med, er aktiv blandt de højreradikale i en organisation der hedder White Pride, chokerer det hende, og hun beslutter sig til at infiltrere White Pride.

Charlotte beslutter sig for at samarbejde med den antiracistiske research-gruppe Redox. Ud over hendes kontaktmand fra Redox, ”Peter”, og et par venner, kender ingen til hendes projekt.

White Pride & Vederfølner
I et lille års tid graver hun sig ind i miljøet omkring de højreradikale organisationer White Pride og Vederfølner, hun går til fester, fodboldkampe og bliver gode venner med folk i miljøet. Hele tiden rapporterer hun alle indsamlede oplysninger ind til ”Peter”, og samtidig advarer hun en kontakt i det venstreorienterede miljø, når hooligansene tager ud for at banke de ”røde”.

Et par forhold truer med at afsløre Charlotte: dels kender flere af hendes tidligere svømme-kolleger hendes venstrefløjssympatier, dels forelsker hun sig i ”Morten” fra miljøet. En fatal fodfejl fra hendes egen side ender med at gøre hende sårbar i en grad, så hun må trække sig ud.

Sammen med Redox kreerer hun et noget uskønt exit, ved først at slå op med ”Morten”, og derefter på Facebook at offentliggøre sin nye forelskelse i en dansk-muslim. Det får naturligvis miljøet til at slå hånden af hende, men de mistænker hende også for at være en ”rød spion”.

Derefter flytter Charlotte til København og kontakten mellem hende og det højreradikale miljø stopper efter en del sms’en og beskeder på telefon og Facebook.

Et Sisyfos-arbejde
Det er et modigt og idealistisk projekt Charlotte Johannsen har gennemført. Målet var at afsløre bagmændene og –kvinderne bag volden, og at vække Aarhus til at se problemerne i øjnene. Med første del lykkes hun meget godt, synes jeg. Om Aarhus vil vækkes, kan jeg godt tvivle på.

Infiltrationen havde et uklart slutpunkt, men den pludselige afbrydelse var sikkert den bedste måde at finde et slut tidspunkt på, for det kunne hurtig have vist sig at være noget af et Sisyfos-arbejde Charlotte Johannsen var kommet på, fordi organisationerne ikke er ikke særligt stabile. Personerne udskiftes jævnligt.

Der er flere årsager til den løbende udskiftning af de centrale aktører. Dels pga uenigheder om magten, dels fordi personernes levetid i miljøet er kort; så snart de når en vis alder, får fast arbejde og børn, så drosler de ned for bajerne og volden.

For Vederfølner er det i øvrigt sådan, at de forsøger at tage sig pæne ud i offentligheden, så hver gang et af deres medlemmer outes i pressen, fx heilende på fotos, så bliver de ekskluderet, og det giver murrende i krogene.

Modreaktion
Bogudgivelsen synes jeg også er modig, fordi den er ærlig omkring Charlottes kæresteforhold med ”Morten”. Det gør hende selvfølgelig sårbar, at hun har følelsesmæssige aktier i projektet. Det er naturligvis også der Vederfølner forsøger at så tvivl om hendes troværdighed.

Vederfølners ubehjælpsomme modspin bliver endda ivrigt og ukritisk videreformidlet af højrenationale, hvilket ikke er så mærkeligt når man fra bogen ved, hvem der leverer det mere teoretiske/indoktrinerende indhold til medlemmerne af Vederfølner: det gør, naturligvis, fristes jeg til at sige, Den Danske Forening.

Bogen giver et fint indblik i det højreradikale og voldshenrykte hooliganmiljø i Aarhus omkring AGF, men den giver også et reflekterende indblik i forræderiets natur.

Svensk Radio har lavet et kort interview med Charlotte Johannsen, der kan høres her.

Charlotte Johannsen: Forklædt som nazist. En Århus historie. Fortalt til Marchen Geel Gjertsen og Sebastian Gjerding. Informations Forlag, 2010.