Klokken 11 i dag for 92 år siden stoppede 1. Verdenskrig. De ufattelige myrderier var slut og en ny tid med fred kunne begynde. Sådan gik det som bekendt ikke.

Krigens skabte stor litteratur, især i Tyskland, som stadig er værd at læse. Det hele skulle bearbejdes på den en eller anden måde. Groft kan de tyske romaner deles op i tre grupper: de pacifistiske, de politisk agiterende og de krigsbegejstrede. Det gælder i hvert fald de romaner jeg vil anbefale her.

Blandt de pacifistiske finder vi naturligvis en kendt klassiker, Intet nyt fra Vestfronten af Erich Maria Remarque. Andre rigtig gode romaner i denne grupper er Årgang 1902 af Ernst Glaeser, og Arnold Zweigs Kampen om Sergent GrischaI den næste gruppe anbefaler jeg Ludwig Renns Krig. Den handler om veteranernes gryende politisk forståelse af krigens sammenhænge og klassemodsætningerne i samfundet i slutningen af krigen og dens ophør.

Til de krigsbegejstrede hørte Ernst Junger. Hans klassiker, og I får lige den fede titel på tysk: In Stahlgewittern, vil jeg virkelig gerne læse. Den fås vist ikke på dansk, desværre, men på tysk og engelsk.

God læselyst 🙂