Edit: norske læsere kan scrolle direkte til sidste billede 🙂

Det bedste ved Amsterdam er…nej, ikke coffee shops’ene og heller ikke blomsterløgene. Nej, det bedste ved Amsterdam er ølbaren In de Wildeman. Bliv ikke skræmt af den umoderne hjemmeside. Det er virkelig et fedt sted: kæmpe udbud og god betjening.

Det næst bedste er Rijksmuseum med deres store samling af hollandske malerier fra omkring 1500-1700 tallet. Stjernen i samlingen er naturligvis Rembrandt, og juvelen Rembrandts maleri Nattevagten.

Men der er så meget rigtig fedt kunst ud over Rembrandt, især hvis man er til portrætter. Sjovt nok var portrætter i de dage et nødvendigt onde for en maler, for at leve simpelthen, men i dag kan vi nyde godt af disse fremragende malerier.

Min kone og jeg besøgte museet i påsken, men jeg har været der mange gange før. Jeg plejer at købe museets egne bøger. Tidligere har jeg købt bøgerne om Johannes Vermeer og Jan Steen. I år var det min plan at se om jeg kunne finde en bog Om Frans Hals. Han laver sådan nogle utrolige portrætter med et skvæt humor tilsat.

Sådan en havde de ikke, så jeg købte den om Johannes Verspronck. Det gælder for alle bøgerne, at de indeholder en del arkæologi om malerens biografi, om dem han malede, og om hans udvikling som maler. Alle mulige kilder tages i brug og infrarød gennemlysning af malerierne eksponerer rettelserne og ændringer undervejs i malerprocessen.

Det lyder lidt tørt, men det er det bestemt ikke! Jeg anbefaler denne bogserie varmt.

Edit: Billede tilføjet. The Fallen Madonna…mĂĄske 🙂