Cormac McCarthys roman The Road foregår i en postapokalyptisk verden, hvor markerne er svedet af og dyrene er væk. Hvad der er sket, ved vi ikke.

Vi følger en far og hans dreng, der har samlet deres få egendele og mad i en indkøbsvogn. De er på vej ad den store vej fra nord mod syd, for vinteren og kulden er på vej.

Byerne står hen som er de blevet forladt pludseligt. Størstedelen af menneskerne er også væk, og dem der er tilbage, lever efter jungleloven: den stærkeste overlever.

Faren og drengen er konstant på udkig efter mad. De gennemsøger forladte huse og butikker for dåsemad og syltevarer og for varmt vintertøj. De er på vagt overfor andre mennesker. Det eneste der står mellem dem og at få frarøvet deres vintertøj og mad, eller endda selv ende som aftensmad, er en revolver med tre patroner.

Romanens setup kan godt minde om en moderne udgave af Robinson Crusoe, med faren som Robinson og sønnen som Fredag, der indsamler vragdele til at overleve med og er på vagt for menneskeæderne.

Romanen er dødspændende og velfortalt. Forholdet mellem den sympatiske far og drengen og den mere og mere desperate overlevelseskamp, skaber et effektiv drama, der holder læseren konstant åndeløs.

Eller lytteren, må jeg heller sige, for jeg hørte romanen som lydbog. Fantastisk oplæser. Han hedder Tom Stechschulte, og har en dyb stemme med en drævende sydstatsaccent (tror jeg). Ret overbevisende.

Cormac McCarthy: The Road. 2006.