Jeg er endnu ikke nået med på e-bogs bølgen, mest fordi den fysiske bog er den jeg kender og elsker, og fordi jeg er lidt usikker på om læseoplevelsen på en skærm er lige så god.

Men der er også en tredje grund: jeg er skeptisk overfor ejerskabet af det jeg køber. Sådan har jeg det med iTunes, hvor jeg ikke køber ret meget musik, for hvad sker der den dag, jeg vælger at bruge en anden tjeneste? Er alt det jeg har købt så tabt? Kan det konverteres til et nyt format, og hvor svært er det at finde ud af?

En ny sag fra Norge giver nyt liv til min skepsis: en Kindlebruger har fået slettet sin konto på Amazon, men ikke kun det: Amazon har desuden slettet alle e-bøgerne på hendes Kindle. Brugeren kan ikke få oplyst hvorfor, blot at hun har overtrådt Amazons retningslinjer. Læs mere om sagen HER hos den norske it-blogger Martin Bekkelund.

Tænk hvis det skete i den fysiske verden, at en forhandler henter sine varer igen, varer man har betalt ærligt og redeligt for. Hvor rasende ville man så lige blive?

Det svarer til, at Arnold Busck tager hjem på min private bopæl og fjerner 4 hyldemeter bøger, fordi jeg har overtrådt en regel i deres købsbetingelser, og i øvrigt vil de ikke oplyse mig nærmere om hvilken regel der er tale om eller give mig mulighed for at gøre indsigelser.

Det vil ingen finde sig i, men på nettet gør man åbenbart.

Teknikken bag at Amazon kan tage e-bøgerne tilbage, er at deres produkter er DRM-kodet, for dermed at begrænse brugernes brug af produktet efter købet. Med andre ord er det vi køber blot til leje, som én skriver i en kommentar på den norske blog.

Der er en vej uden om, men det kræver noget arbejde, og gad vide om man bryder Amazons købsbetingelser, hvis man gør det, og risikerer at nedkalde en kontonedlukning over sit syndige hoved? Opskriften (som jeg også har fra en kommentar fra den norske blog) kommer her:

Copy the book from the Kindle to the computer.Then use a program like Kindle DRM Removal to civilize the text.Then use Calibre to convert the MOBI file to an EPUB version of the text (Calibre is free but they like donations, please donate).Then make at least one backup of the MOBI and EPUB versions and store them safely.

Er der nogle af jer der bruger Kindle, og fjerner I så DRM-koden, eller håber I på det bedste? Jeg er blevet i tvivl om e-bøger er vejen frem, så jeg hører gerne fra jer.

Edit klokken 14.00: 

Amazon har i den konkrete sag uden forklaring åbnet kontoen igen, så den norske bruger har fået sine bøger tilbage. Sjovt nok ringede de hende også op, og tilbød at sende hende en ny Kindle, se opdatering på sagen HER.

Det lyder som om Amazon har gang i damage control i den konkrete sag. Deres købsbetingelser er ikke ændret, så det er nok stadig en god idé at fjerne deres DRM-kode eller købe andre steder.

Edit torsdag den 25. oktober:

Inden du fjerner DRM-koder, skal du nok lige læse dette indlæg HER.