På et foto ser man fem-seks kvinder og mænd foran en hvidkalket bondegård. Kvinderne i midten, to mænd på hver sin fløj, den ene med avlstyren, den anden med arbejdshesten. På et andet foto sidder en gruppe mænd i skrædderstilling på et højt bord eller platform, et par mænd sidder bag deres symaskiner, alle overvåget bagerst af en jakkeklædt mand med strengt blik og kæmpe moustache.

Et af billederne fra udstillingen 1000 nye bekendtskaber – 100 gruppebilleder

De to fotos er en del af udstillingen “1000 nye bekendtskaber – 100 gruppebilleder” på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. De 100 gruppebilleder er alle i sort/hvid og taget i årene 1860-2010 og fra fire kontinenter – med hovedvægten på Danmark. Det er opstillede fotos fra en arbejdsplads, et sportshold, en havetur, et bryllup, skoler etc. De fleste er udstillet på print, men der er også et par stykker blæst op på en fotostat.

Dén slags billeder er bare et skønt dyk tilbage i tiden. Man kan gå tæt på og studere detaljerne i tøjet eller frisuren. Og så er der noget morsomt ved det opstillede, det akavede ved situationen kan flere ses i ansigterne på de fotograferede, og prioriteringen. Avlstyren skal da med på familiefotoet!

Udstillingen “1000 nye bekendtskaber – 100 gruppebilleder” løber frem til 18. September, og der er åbent hver dag 10-17. 

De 100 gruppebilleder er indsamlet af forlæggeren Christian Ejlers, der i 2018 udgav en bog under samme titel. Skæg ide, som nu også kan nydes på Frederiksborg Slot. Og når man nu alligevel er der, kan man jo lige kigge over i portrætafdelingen og finde et malet portræt af sin favoritbogsamler.

Birgitte Gøye (1511-1574). Ukendt maler.