At være gift
En af de mere sære knopskydninger af uhæmmet indtagelse af litteratur, er en særlig opmærksomhed på litterære objekter i det offentlige rum under rejser…eller, ja..faktisk altid.

Med andre ord: ser jeg en statue, et vejskilt, et plakat eller noget andet, det bare lugter af litteratur, så SKAL jeg bare fotografere det!

Lad det være sagt med det samme: min kone udviser meget stor tålmodighed, i den forbindelse. Større end jeg selv ville have gjort, tror jeg.

Amsterdam og litteraturen

Amsterdam virker ærlig talt ikke særlig litterær. Man skal lede virkelig længe efter bare små tegn på, at det er en by der værdætter poesi og fiktion.

I øvrigt er mit kendskab til hollandsk litteratur forsvindende lille. Jeg kan nævne populærforfatterne Jan de Hartog og Hans Martin, men jeg har aldrig læst noget af dem eller af nogen anden hollandsk forfatter, jeg kan kommer i tanke om. (tilføjelse: Anne Franks dagbog, sæføli!)

Succes!

Men jeg fandt et par litterære fotomotiver i Amsterdam. Første foto viser en buste af den hollandske forfatter S. Carmiggelt (1913-1987), det andet af Arthur van Schendel (1874-1946).

Eftersom jeg som sagt ikke ved en s… om hollandsk litteratur, kan jeg ikke altid afkode om en given statue på min vej er litterær eller ej. Derfor har jeg fotograferet et par statuer, som jeg nu ved, ikke har en det fjerneste med litteratur at gøre, men skal mine anstrengelse virkelig være forgæves?

Naturligvis ikke! Så her får I lige 2 ekstra fotos. Det første af den kendte, liberale politiker Thorbecke, det andet af den kendte og folkekære sanger André Hazes. Beklager, kære bogvenner.

I en senere blogpost vil jeg fortælle lidt om, hvad jeg synes der er fedt at se i Amsterdam.