A N M E L D E R E K S E M P L A R

Jeg elsker, når der bliver hentet guld op fra litteraturens glemte miner. Forlagene Escho og Sidste Århundrede udgiver for anden gang en samling noveller af Astrid Ehrencron-Kidde, og har gravet endnu dybere end sidst. Bogen udkommer i dag 26. august 2020.

Sådan ser omslaget til "Der hvor skyggerne faldt" af Astrid Ehrencron-Kidde bogen ud. det er kreeret af Caroline Enghoff Mogensen
Sådan ser omslaget til “Der hvor skyggerne faldt” af Astrid Ehrencron-Kidde bogen ud. Det er kreeret af Caroline Enghoff Mogensen

Martin Willén

Den selvudslettende jurist Martin Willén er en ensom og menneskesky starut i det 19. århundrede. Han har ingen familie tilbage, holder ikke af at flytte bopæl, og rejser han da i embeds medfør eller til afsidesliggende steder. Han ser nemlig syner og ”…gengangere af længst henfarne rædsler”. Og han kan intet gøre for at afværge disse syner eller kommende begivenheder.

”Thi, ligesom der er mennesker, som bærer ulykken med i sig selv – således gives der også dem, (…) som blot kommer i sidste øjeblik for at blive vidne til ulykker, som de var magtesløse til at afværge. For de er som våben, der løftes, og klikker”.

Så uanset om det er en gammel historie, der genudspiller sig i Martin Willéns syner, eller fremtidige hændelser han forudser, ender de altid med døden. Ikke for Willén, naturligvis, for han skal ikke spares for nye, dystre oplevelser. Den slags fortællinger kan geografisk naturligvis ikke foregå i Danmark med sine lyse fjorde og kornmarker, men henlægges helt naturligt til de dystre, svenske skove med afstikkere til det uendelige, halvmystiske Rusland.

Gotisk stemning

Martin Willéns underlige hændelser er fortalt at den danske forfatter Astrid Ehrencron-Kidde (1871-1960) i en lang række mesterlige, gotiske fortællinger oprindeligt udgivet i årene 1911-1934. Den gotiske stemning skaber hun i sine melankolske og dystre beskrivelser af natur og provinsbyer med ord som mat, ubestemmelig, blånende, gøgen kukker klagefyldt, granernes takker er fjendtlige, stammerne i skoven som vagtposter i fængselsgården, og Martin Willéns stemning og de mennesker han møder er uforklarlige og foruroligende og skæbnebestemt, og uret, der ikke har gået i 200 år, begynder pludseligt at gå, Scenen for fortællingerne sættes i det hele taget et ubestemmeligt sted mellem virkelighedens og synernes verden.

Astrid Ehrencron-Kidde til nye læsere

Disse dejligt dystre noveller er så langt fra vores videnskabeligt opmålte og rationelle verden, og med en gennemført stil og fortælleglæde, at man bare må overgive sig. Det er så skønt, at Astrid Ehrencron-Kidde gøres tilgængelig for at nyt publikum, for de originale udgivelser udbydes sjældent antikvarisk.

Denne samling er den anden samling Martin Willén-noveller udgivet af forlagene Escho og Sidste Århundrede i deres fælles Serie for grotesker. Den forrige samling hed ”Det sukker så tungt udi skoven”. Denne gang er novellerne især gravet frem fra avis- og magasinudgivelser og med et par selvbiografiske tekster. Disse noveller skal du læse.

Astrid Ehrencron-Kidde: Der hvor skyggerne faldt. Serie for grotesker 7. Esco/Sidste Århundrede 2020