Der findes dem, der tror, de som de første vrister en bestemt periodes ungdomskultur og politiske bevægelse fri af historien, men der findes naturligvis allerede en del litteratur, der direkte eller indirekte beskriver BZ-bevægelsen og den autonome bevægelse.

Her er den komplette liste – det vil sige: med din hjælp bliver listen komplet. Smid en kommentar, med de bøger jeg ikke. kender og ikke har med, så listen kan blive så komplet som muligt. På forhånd tak. 🙂

Seneste opdatering af listen: 1. August 2019, klokken 13.27.

Ny: B. Yggersen: “Grabberne væk fra Byggeren. Røde Hane. 1980.

 

 

 

 

 

 

 

Ny: En bog om en byggelegeplads i Høje Gladsaxe. Ukendt årstal.

Byggeren_Høje Gladsaxe Byggeren_Høje Gladsaxe_opslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny: Marius Mygg Makonen: “Fra Blaagaards Apothek til Allotria – en historisk redegørelse”. 1983

Allotria_Forside_roteret Allotria_Bagside_roteret

 

 

 

 

 

 

 

Allotria_opslagROTERET

 

 

 

 

 

 

 

 

En bog, som hører til på listen, men jeg ikke har kunne finde et billede af – endnu – er Storbyindianer af Mogens Volden. Bogen er fra 1988 og beskrives sådan her på Københavns Bibliotekers hjemmeside:

Selvbiografisk fortælling, som – i en blanding af fiktion og dokumentarisme – beskriver BZ’ernes drømme og holdninger til magthaverne, systemet, politiet, gadekampe, fællesskab og dagliglivet.

stobyindianer

 

Jacob Erbahn: 69. Kampen for et ungdomshus. 2008. (Fotografisk billedværk der følger kampem om et ungdomshus på Nørrebro fra december 2006 til sommeren 2008)

Jesper Stein: Uro. Krimi med BZ som baggrund.

Niels Rohleder: Andrea elsker mig. (Roman med 18. maj urolighederne som baggrund)

 

 

Fryd Frydendahl og Kajsa Gullbergs fotobog med portrætter af aktivister fra Ungeren er helt fantastisk. Ikke kun fordi jeg kender og husker mange af de portrætterede, men fordi billederne er fede og viser husets mangfoldighed. Der er en god stemning i bogen, selv om den er udgivet i 2007 EFTER Ungerens nedrivning. For de af os der kom i huset, er der ud over portrætterne et par steder, der får det til at gibbe i os (det gjorde det i hvert fald for mig): den lange og imponerende – men inklomplette – liste over bands, der gav koncert i huset, og så det stemningsfulde koncertfoto (af Hans Jørgensen?) med en propfyldt sal, balkonen tæt besat af folk med benene ud over rækværket og bandet badet i lys på scenen.

Et billede slået op af Linse Daugaard (@bogstavsamleren) den

 

I 1982 overdrages Folkets Hus på Jagtvej 69 på Nørrebro til BZerne, og Ungdomshuset – eller Ungeren – blev til. Her bliver der spillet små og store koncerter, vist film, lavet folkekøkken, udført cirkusforestillinger, der er øvelokaler og medieværksted og meget andet. En mindre brand i 1996 giver Københavns Borgerrepræsentation en undskyldning for at overveje om udlejningen til BZerne nu også var sådan en god ide, og for at gnide salt i såret, sælger den huset til en formørket kristen sekt. Bogen “69” fra 2008, er udgivet af Bastard, et produktionsselskab, med støtte fra Fredsfonden, redigeret af Helle Hansen, og den fortæller hele husets historie fra 1897 til 2007 med både journalistiske afsnit og aktivisternes egen beretning, billeder og tegninger mm. #bz #Ungdomshuset #ungeren #69 #bogsnak #jagtvej69

Et billede slået op af Linse Daugaard (@bogstavsamleren) den

ungdomshus-nu ungdom-80 politi-og-politik

Knald eller fald findes i to versioner.

knaldellerfald

knaldellerfald2

 

boernemagt-nu

bz-europa

I gamle dage hed det en tegneserie. Nu hedder det vist en graphic novell. Den handler om det bz’atte hus Nordstjernen. Der er også en 7″ plade med.

nordstjernen

 

sten-for-sten-postet

uro-postet

 

blaende-83 haandbog-for-aktivister kjoewenhavnstrup kaere-fucking-dagbog med-liv-i-egne-haender shell-sabotagen voxevaerk

 

jagtvej69

 

linda-fra-laesoe

 

bz-socialpaedagogisk-forlag de-berusedes-vej hvor-maelkeboetten-gror
Claus Willumsens roman “Belejringsdage”fra 2014.

Lene Tymoshenko: På kanten i Berlin. Selvudgivelse, 2017