Det er langtfra alle danske bogserier der har en tilgængelig, beskreven historie, men humoristserien fra Thaning & Appels Forlag udgivet i 1940’erne har så nogenlunde.

Forlaget, der blev startet i 1866, havde også en boglade på Amagertorv i København, og blev i 1941 overtaget af Niels Helweg-Larsen og Godfred Hartmann. Sidstnævnte har i sine erindringer I Delfinens tegn, beskrevet deres vildrede over, hvad de skulle udgive. Bestsellere havde de ikke råd til, og turde hellere ikke binde an med risikoen.

Vi ville lave serier. Små serier til rimelige penge. Intet er så fristende som serier, for der er samlere i os alle. […] Vi stilede ikke så højt – en fire-fem bind i humoristserien om året var tilstrækkeligt. Vi valgte hvad vi selv syntes var humor – læserne samlede og spurgte boghandleren, om der var kommet nye bøger – og de blev skrevet op til de næste, der kom. Vi følte, vi havde vinden i ryggen, og at vi havde ramt rigtigt.

De første udgivelser

På forslag fra Jens Kruuse startede humoristserien med tre bind Skæmtsomme historier af Honoré de Balzac, oversat af Jesper Ewald og illustreret af Preben Zahle.

naesen

Du kan finde en fortegnelse over udgivelserne i humoristserien her. Fortegnelsen er ikke nødvendigvis komplet, den er taget fra de fortegnelser jeg har i mine udgaver, men der kan være udgivet flere senere. Har du tilføjelser, hører jeg gerne fra dig. 🙂

Drømmer du om at samle på bogserien (for det er jo fristende at samle på bogserier), er den til at finde både antikvarisk og i genbrugsbutikker, selv om jeg ikke kan påstå, jeg har set alle bindene. Men vær opmærksom på, at de tynde bøger er ret skrøbelige.