Her i sommerferien har der også været tid til museumsbesøg, og hvad er mere oplagt her i det nordjyske, end Skagens Museum? Det er et museum jeg godt kan lide størrelsen på, man når ikke at blive træt inden man er igennem, og på trods af de mange umiddelbare ligheder mellem malerne, så spænder de alligevel fra det nærmest romantiske til det næsten socialrealistiske, og der er masser af portrætter, en genre jeg er vild med.

Malerkolonien i Skagen bestod ikke kun af danske malere. En af de mere spændende er den norske maler Christian Krohg. Denne bog stammer fra en fælles udstilling i 2004 mellem Skagens Museum og Lillehammer Kunstmuseum af Krohgs værker. Udover et forord og en biografisk oversigt, består bogen af 4 dele: første del er skrevet af kunsthistoriker Erik Mørstad: ”Christian Krohg i Skagen: et norsk perspektiv”; anden del er skrevet af Annette Johansen fra Skagens Museum: ”Skagensmaleren Christian Krohg”; tredje og fjerde del er artikler skrevet af Christian Krohg selv: ”Skagen. 1894” og ”Havets Land. 1910”. Krogh arbejde nemlig også som journalist og forfatter. Desuden er der 40 sider med Krohgs billeder og lidt om familien Gaihede fra Skagen, som Krohg malede mange gange.

Det er en fremragende bog, der kommer godt rundt om Krohg som person, hans udvikling som maler, og hvem der inspirerede ham. Reproduktionerne er lækre at se på, og så er det sjovt at læse Krohgs journalistiske reportager. Jeg citerer den fine afslutning på den ene artikel her:

”Jeg vendte ofte senere tilbage til Skagen. Man har jo rigtig nok den Regel, at man ikke skal komme igjen paa et Sted, hvor man har befundet sig vel. Man vil altid blive skuffet, fordi man enten selv eller Stedet har forandret sig. Og jeg har ogsaa fundet, at denne Regel er meget sand for øvrigt. Men der er et Sted, hvor denne Regel ikke gjælder. Det er Skagen.” (side 60).

Og en sjov anekdote: Krohg giftede sig med Oda Engelhart i oktober 1888 og bryllupsrejsen gik til Skagen. Men Oda havde tidligere været kæreste med Hans Jæger, der sad i fængsel efter udgivelsen af ”Fra Kristiania-Bohemen”. Oda havde lovet ham ikke at gifte sig med Krohg mens Jæger sad i fængsel, men det var netop hvad hun gjorde. Ægteparret Krohg fik nys om, at den netop løsladte Hans Jæger var på vej til Skagen, og de flyttede straks til Kandestederne. Jæger dukker op på Brøndums Hotel, men ingen vil oplyse hvor parret befinder sig. Jæger smider rygsækken på hotellet og forsvinder i et døgn. På Brøndums kiggede man i rygsækken og ”…fandt blot en pakke lommetørklæder, en tom cognacflaske, en flaske morfin og en stak breve fra ham selv og Oda.”

Hans Jæger dukker op igen, spiser aftensmad og drikker rigeligt, og tager næste dag dampskibet retur, og Christian og Oda Krohg kan genoptage deres bryllupsferie i Skagen 🙂

Se billeder og fotos af Christian Krohg her.

Christian Krohg og Skagen. Skagens Museum og Lillehammer Kunstmuseum, 2004.