Jeg har samlermani, men problemet er blevet (relativt) mindre efter at vi er flyttet på landet og har fået mere plads. Blandt andet samler jeg på kommunistisk litteratur, pamfletter og blade. Det ved en af mine gode venner, så da han faldt over denne publikation i en genbrugsbutik, tænkte han heldigvis straks på mig.

Hæftet er udgivet af Danmarks Kommunistiske Studenter, KOMM.S. Historie/København, og er tænkt som et bidrag til pengeindsamlingen til den skrantende kommunistiske avis Land og Folk.

Den handler om den historiske situation i 1944 omkring folkestrejken. Kort fortalt: tyskerne er så irriteret over modstandsbevægelsens sabotageaktioner, at de beslutter at lægge pres på den, ved at lade det gå ud over den københavnske befolkning, først med et udgangsforbud fra 20-05. Arbejderne gik i strejke med det påskud, at de ikke kunne dyrke deres kolonihaver med den spærretid. Konflikten eskalerer med generalstrejke, tyskerne svarer igen med lukning af gas og vand etc. Da strejken går ud over produktionen, giver tyskerne til sidst efter. Det hele varede fra 25.juni til 5.juli

Hæftet har naturligvis særlig fokus på kommunisternes og DKP’s indsats, og er ikke altid venlig overfor især socialdemokraterne. Strejken var, ligesom Frihedsrådet, et resultat af et tværpolitisk samarbejde, et samarbejde som bestemt ikke altid gik gnidningsfrit. DKP og Socialdemokratiet bejlede jo til de samme arbejderstemmer.

Hæftet skal derfor ses som et partsindlæg, men er bestemt ikke uinteressant. Bogen indeholder kopier af en del illegale forsider af Land og Folk og diverse løbesedler.

”Da københavnerne satte tyskerne på plads. Folkestrejken 1944. Michael Kjeldsen. Komm.S.Historie/København, 1984.