2015 er slut og 2016 i fuld gang ( i hvert fald fra imorgen, når jobbet igen kalder). 2015 blev året, hvor vi sagde farvel til fire forfattere, to danske og to udenlandske, med væsentlige, men vidt forskellige, livslange forfatterskaber bag sig.

Den 13. marts døde Inge Eriksen, født 1935 i Skørping, Nordjylland. Hun efterlader sig et rigt forfatterskab i mange genrer. Hun skrev romaner, digte, sørøverromaner, science fiction, erindringer, essays og gotiske kærlighedsromaner.

Inge Eriksen var et engageret politisk menneske, socialist med en stærkt anarkistisk indstilling, og hendes analytiske evner, solidaritet og varme, mærkes tydeligt som en stor styrke i hendes bøger.

Et udsnit af Inge Eriksens bøger i bogstavsamlerens bibliotek.
Et udsnit af Inge Eriksens bøger i bogstavsamlerens bibliotek.

Den 4. april måtte vi sige farvel til Klaus Rifbjerg ( 1931-2015). Det må vist siges at være et temmelig væsentlig forfatterskab i dansk litteratur, men hvor skal man starte? Her mine anbefalinger.

En måned efter Inge Eriksens død, den 13. april, døde forfatteren og journalisten Eduardo Galeano (1940-2015). Jeg har skrevet om hans berømte bog Dage og nætter med kærlighed og krig.

Og samme dag, altså den 13. april, døde den tyske forfatter Günter Grass (1927-2015). Hans måske bedst kendte værk er Bliktrommen. Ellers vil jeg anbefale Mit århundrede, der i korte tekststykker, år for år, beretter om tysk historie i det 20. århundrede.