I gamle gamle dage, da jeg holdt Information, var det første jeg gjorde, at vende avisen om og læse Doonesbury-striben på bagsiden. Jeg kan dårligt komme i tanke om nogen, der mere vittig og spiddende, løbende har fortalt amerikansk samtidshistorie as it happens, end G.B. Trudeau med hans Doonesbury-striber.

Trudeaus livsprojekt (den første stribe blev publiceret 26. oktober 1970 og han er nu 67 år) er jo også et portræt af hans egen generation, med temaer som fredsbevægelsen, kvindebevægelsen, racediskrimination, amerikansk udenrigspolitik (=adskillige krige) etc.

Der er noget specielt ved at vente på en ny stribe hver dag, en spænding på hvilke tema Trudeau  tager op og hvem der nu bliver spiddet af hans nådesløse ironi. Men heldigvis er striberne også løbende blevet samlet og udgivet som albums – i øvrigt også på dansk.

Jeg fandt disse to små albums for nogle dage siden, begge fra 70’erne. I Guilty, Guilty, Guilty! fra 1974 synger Nixons præsidentperiode på sit sidste vers, efter Watergate-skandalen, men vi møder naturligvis mange af de faster personer, som Mike, Zonker og Joanie. As the Kids Goes for Broke nogle år yngre, fra 1977.

Et par striber fra Doonesbury.
Et par sider fra fra Doonesbury albummet Guilty, Guikty, Guilty! Dialogen på den første side er mellem Præsident Nixon og hans kone Pat, og i den anden er omtalte Ron Nixons pressetalsmand, der har nok at se til på pressemøderne i Det Hvide Hus oven på Watergate-skandalen.

Man får nok mest ud af Doonesbury, hvis man har et kendskab til amerikansk historie. Hvis du ikke har stiftet bekendtskab med serien, så start med de nyeste på dansk. Det er afgjort et skud værd.

Doonesbury - amerikansk samtidshistorie.
Doonesbury – amerikansk samtidshistorie.
Avisstriber samlet i album.
Avisstriber samlet i album.