El Forman lyder som navnet på en mexicansk narkogangster eller en spansk tyrefægter, men El Forman er navnet på en pæredansk, kvindelig digter født i Viborg i 1892 og begravet på Furreby Kirkegård ved Løkken 1970.

Jeg har fundet lidt bøger af hende – faktisk troede jeg længe at hun var en mand på grund fornavnet. 

El Forman: grønne vers 1-2

“Grønne vers” er en charmerende udgivelse i to bind. Som udgiver og for tryk står El Forman (Dybensgade 3, K) selv. Blandt andet noteres det i 1. Bind, at indholdfortegnelsen først kommer i 2. Bind “…da jeg endnu ikke ved hvad der kommer med.”

Skriften er grøn, men ellers er der ikke mange regler: nogle gange med fed, nogle gange med versaler og forskellige skriftstyper (som jeg ikke kan navnene på).

Om stregmotivet på omslaget, har El Forman skrevet et forklarende digt:

 

Det er bare en streg
og en tanke der fødes
det er osse en vej
der skilles og mødes

Det er blomster der gror
eller ringe i vandet
det er liv og et spor
der er ridset i sandet

Så ved vi det.

Vandrende skove

Jeg har også fundet denne digtsamling illustreret af Inger Hanman og udgivet af Thejls Bogtryk i 1961 i 600 nummererede eksemplarer – mit er nummer 203.

El Forman: Vandrende skove

Her er der anderledes styr på hvordan bogen skulle se og trykkes, kan man godt mærke. Digtene er også strammere med kortere linjer.

Orgel

urfugl

orkester

Almas sonetter

mor Åses død

birkesuset

lydportaler

trompet

Fugleneget

Og her til sidst, så fandt jeg et El Forman digt i denne “Familiens Julebog 1956” illustreret af Svend Otto.

Familiens Julebog 1956
El Forman: Juleneget. Illustration: Svend Otto

Græsstrået

Et El Forman-digt om græsstrå inspirerede Nini Theilade til en ballet, som Else Marie Pade skrev musikken til. Der findes en morsom beskrivelse af Pades anstrengelser for at give lyd til græsstrå, sankthansorm og træer i bladet Seismograf nr. 3 (1965).

El Forman – biografi

Jeg må se om jeg kan grave flere detaljer om El Forman op, og måske finde hendes gravsted i Løkken. Ved du noget, så smid gerne en kommentar eller kontakt mig på Twitter.