Glemte bogmærker er en af sidegevinsterne ved at rode med antikvariske bøger. Der er stort ingen grænser for, hvad der dukker op af bus- og togbilletter, kvitteringer og telefonbeskedsedler. Det mest almindelige, er naturligvis bogmærker fra biblioteker, boghandlere og forlag, men de kan bestemt også være gamle og sjove.

Ældre bogmærker

Avisudklip er også ret almindeligt. Det er især fedt, hvis de har relevans for bogen, for eksempel anmeldelser af bogen eller kronikker om forfatterskabet.

Avisudklip kan også bruges som bogmærker. Her er det om digteren Morten Nielsen.

Her er det en løbeseddel for en kunstudstilling i Herning. Der er intet årstal, men når man kigger på skrifttypen og papirets farve, tekstur og tykkelse, er det tydeligt at sedlen er gammel, måske helt tilbage til 1940’erne eller 1950’erne? Vi kan jo prøve at Google nogle af de mere usædvanlige malernavne. Kaj Drews levede 1884-1964, Lis Bjergsted 1929-2011, Harald Pryhn 1891-1968. Hvis vi går ud fra, at de udstillede malere var levende, er sedlen i hvert fald fra før 1964.

Et af mine nyeste fund er dette postkort fra Randers Karosserifabrik. Jeg ved meget lidt om biler, men vi er vel i 1920’erne?

Århus Sporveje har heldigvis årstal på deres køreplan, så vi ved, at vi er tilbage i 1952.

Dette skønne fotografi kender jeg ikke alderen på, men historien om hvordan jeg fandt det i en bog, er lidt speciel. Den kan du læse her.

Man kan jo også drømme om, hvad man godt kunne tænke sig at finde. Jeg vil meget gerne finde flere gamle fotos, men aller øverst på min liste, står en gammel pengeseddel. Ikke på grund af dens eventuelle værdi, men fordi jeg selv gemte penge i mine bøger, da jeg var ung. Jeg gjorde det for at have  penge til tider, hvor jeg var flad.

Problemet var, at når jeg så var flad (i en lang periode sådan cirka de sidste 15 dage af måneden – hver måned), kunne jeg ikke huske hvilken bog, jeg havde gemt pengesedlen i, og måtte så desperat bladre mange hundrede bind igennem. Forgæves. Tænk hvis nogle af de pengesedler jeg gemte dengang i 1990’erne stadig er der?

Det gav mig i øvrigt en del træning i at lede i bøger. Bogmærker, især de tynde uautoriserede, er overraskende svære at få til at give sig til kende. Man kan ikke blot ryste bogen (hvilket man jo heller ikke bør gøre, med mindre den er ødelagt og skal kasseres), men man skal bladre siderne igennem med tommelfingeren både fra højre mod venstre og venstre mod højre.

Mens du øver dig på din bladreteknik (begge veje!), kommer vi til et ret usædvanligt fund. Jeg fandt en dag en hæftet udgave af Hans Povlsens biografi om Steen Steensen Blicher, med de smukke, stemningsfulde træsnit af Povl Christensen.  Til en fem-krone. Inden i lå et otte-sider blad fra 1865: “En ganske ny vise om en kroermand og hans søn” af St. St. Blicher. “Synges som Niels Ebbesens Vise”. Andet oplag, men alligevel et fint fund.

Første vers lyder sådan her:

De bønder de sidde så tykt over bord,

Mit udi den skjænkestue

De tale såmangen et rædsælsord

Om fjender som landet mon true


Så du kan se, det kan betale sig lige at kigge de gamle bøger igennem for sjove bogmærker med en helt egen historie. Har du fundet et sjovt bogmærke? Smid gerne en kommentar. Jeg vil elske at høre om dine fund. Imellemtiden kommer der lige lidt flere “bogmærker”: