I omkring 12 år, fra omkring 1909 til 1921, levede den russiske malerinde Angelina Beloff sammen med den mexicanske maler Diego Rivera i Paris. De elskede hinanden, arbejde sammen, frøs og sultede og overlevede sammen. De fik også en søn sammen, som dog hurtigt dør. I mellemtiden har Diego i en periode levet sammen med en anden russisk malerinde og fået en datter med hende.

Her et portræt af Angelina, malet af Diego Rivera i 1909.

I 1921 beslutter Angelina og Diego sig til at forlade Paris og tage til Mexico, men de har kun råd til en billet, så Diego tager i forvejen og vil så sende penge til hendes billet. Men reelt har han dumpet hende. Han sender hende løbende lidt penge til at overleve på, men skriver ellers ikke til hende. Først 13 år senere i 1935, har Angelina sparet nok penge sammen til at rejse til Mexico for. Her bor hun til hun dør i 1969, uden at Diego Rivera vil kendes ved hende.

Den polske journalist og forfatter Elena Poniatowska har gendigtet Angelinas skæbne, gennem fiktive breve fra Angelina til Diego afsendt i perioden oktober 1921 til juli 1922. Her får vi indblik i Angelinas (kaldenavn: Quiela) længsler efter Diegos kærlighed, deres afdøde søn, og hendes kunstneriske krise efter det over 10-årige makkerskabet med Diego, hendes håb, hendes desperation, kærlighed og depressioner:

’Du har glemt mig dérovre i dit Mexico, som jeg ønskede så stærkt at få at se, Atlanterhavet skiller os, her er himlen grå og dérovre i dit land altid blå, og jeg kæmper alene og har ikke engang den trøst i disse dage at have tegnet en linie, som er ulejligheden værd. Jeg siger dig farvel og kysser dig sørgmodigt, din Quiela.’ (side 22-23)

Det er alt sammen vældig sørgeligt, romantisk og smukt beskrevet af Poniatowska. Umiddelbart viser hun os en kvinde, der har svært ved at overleve at blive revet ud af tosomheden, men som viser tegn på en tiltagende selvstændighed og styrke, og følelsesmæssig modenhed, som overgår den flygtede Diegos.

Smuk bog.

Maleren Angelina Beloff var mig ukendt, og jeg har ikke kunnet finde så meget på nettet. Her er et par stykker på det virtuelle museum, André Blaisten Museum.

Hvis man i øvrigt har set filmen om Frida Kahlo, så husker man måske Diego Rivera som den kraftige, temperamentsfulde, og også på den tid, alt andet end monogame maler, som Frida gifter sig med.

Elena Poniatowska: Kære Diego. Samlerens Bogklub, 1978. Oversat af Uffe Harder.