Denne fremragende krimi finder sted i Berlin i 1919, kort efter at tyskerne har tabt 1.verdenskrig. Hærens øverstbefaldende General Ludendorff er flygtet til Sverige, Kejseren til Holland, Weimarrepublikken udråbt, kommunisterne forsøger, inspireret af russerne, at lave revolution, mens de højreorienterede laver paramilitære skyttekorps, og socialdemokraterne har indtaget regeringskontorerne. Med andre ord: forvirringen er total!

Imens er en seriemorder løs i Berlins gader. Dette er kriminalkommissær Hoffner og hans assistent Hans Fichte i gang med at opklare, men der er ikke mange spor at gå efter. Det er indtil videre lykkedes at holde offentligheden lykkeligt uvidende om de makabre kvindemord, så panik kan undgås, men kan det blive ved?

Det 5.offer komplicerer det hele, for det viser sig at være liget af den berømte kommunist og oprører, Rosa Luxemburg. Hun og hendes medsammensvorne Karl Liebknecht blev for måneder siden hentet af militæret og henrettet, troede man, men kun Liebknechts lig dukkede op. Nu viser det sig altså at Rosa Luxemburg i stedet blev myrdet af en seriemorder, og straks er det politiske politi Polpo på banen.

Efterforskningen trækker tråde til krigen, til Belgien og til det igangværende politiske spil om magten. Imens må den retfærdighedssøgende kriminalkommissær Hoffner sno sig for at undgå sine overordnedes og det politiske politis indblanding, uden at vide hvem af hans kolleger der er i hvis sold, samtidig med at han må holde sammen på sin familie (kone og to drenge, heraf en i teenagealderen), trods overarbejde (og utroskab, tør vi godt afsløre).

Ud over Rosa Luxemburg, møder vi også andre notabiliteter i forbindelse med efterforskningen (blot er disse modsat Rosa Luxemburg i live), f.eks. Albert Einstein, som dengang endnu arbejdede i Berlin, og kunstneren Käthe Kollwitz.

Krimien er sindssygt godt skruet sammen og død spændende.

Via bookworm.dk har jeg fundet et kort interview med forfatteren hos Random House. Rabb udkommer i øvrigt med næste bind i serien med kriminalkommissær Hoffner i denne måned, med titlen ‘Shadow and Light’. Den glæder jeg mig til.

Jonathan Rabb: Rosa. Crown Publishers, 2005.