Den amerikanske kommunist Andrew Smith sælger alt hvad han ejer i 1932, og tager sammen med sin kone og en gruppe amerikanske kommunister til Sovjetunionen, for at hjælpe med at opbygge arbejderstaten. Forud for denne beslutning, har han sammen med en amerikansk delegation besøgt Sovjetunionen i 1929, og set hvor godt de sovjetiske arbejdere spiser og bor.

Men det viser sig, at besøget i 1929 var snyd til ære for delegationen. I virkeligheden arbejder og bor de sovjetiske arbejdere under kummerlige forhold og til sultelønninger, og ligesom under kapitalismen er uligheden stor. Der er allerede en ledende klasse, der bor godt og har masser af mad og materielle goder, angiveri og hemmelig politi er en del af hverdagen.

Opholdet bliver et helvede. Andrew Smith protesterer over forholdene og skriver breve op i systemet, men må til sidst give op. Konen, Maria, får et nervesammenbrud, og efter en lang sej kamp, får de endelig udrejsetilladelse og kan rejse ud af Sovjetunionen.

Af skamfuldhed overfor alle de andre kommunister, som Andrew har lovprist Sovjetunionen overfor, og som måske på den baggrund også er rejst dertil og har lidt en værre skæbne, og for at andre ikke skal begå den samme fejltagelse, skriver Andrew og Maria her i denne bog om deres oplevelser.

Tonen i bogen er ligefrem og jævn, og virker ærlig. Andre har beskrevet de samme oplevelser som Andrew og Maria Smith, fx Victor Serge, se mere her.

Af blyantsnotaterne synes det i øvrigt at fremgå, at en Erik et eller andet har fået bogen i julegave i 1936, og har læst den i Aalborg januar 1937.

Andrew Smith: I Was a Soviet Worker. E.P.Dutton & Co., 1936.