I dag skal det handle om lydbøger. Men først vil jeg henlede jeres opmærksomhed på en helt ny bogblogger. Det er Kim F. Rasmussen der står bag den nye bogblog, og han har kaldt den Marginalia, et meget passende og opfindsomt navn. Det betyder nemlig de små optegnelser, noter og tegninger man laver i marginen i bøger. Så husk at følge Kim’s bogblog på denne adresse: www.bogsnedker.blogspot.com

Tilbage til emnet: jeg har forsøgt mig fire gange med lydbøger: Først med en bog af Jan Sonnergaard, Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom, som blev lagt gratis ud på Danmarks Radios hjemmeside. Jeg havde besvær med overførslen til min iPhone, men det lykkedes til sidst, men desværre var der en del knas og metalliske smæld på lyden. Jeg havde svært ved at navigere i lyden, da der ikke var nogen hjælp omkring start, kapitlerne osv. Det sammen med den dårlige lyd, fik mig ret hurtigt at give op.

For at forbedre chancerne for succes, var mit næste forsøg en bog jeg kender ud og ind, Skatteøen af Robert L. Stevenson. Den fandt jeg på en side, der hedder Librivox.org. På siden er der uendelige mængder af bøger, indtalt af amatører. Man kan downloade en gratisversion, som ikke er klippet til, eller for en meget billig penge en version der er klippet professionelt til. Bøgerne kan fx downloades via iTunes til ens iPhone, det får man hjælp til på siden.

Jeg købte den tilklippede version, for 6 eller 12 kroner, så vidt jeg husker, og med en sprød sørøveramerikansk speaker, som gjorde det rigtig godt. Navigationsmæssigt var det en bedre oplevelse; kapitelnumrene blev læst op, samtidig med at jeg stort set kan historien udenad.

Jeg downloadede gratis en tysk version af nogle skrifter af den russisk-amerikanske anarkist, Emma Goldmann, men det gik jeg død på. Det blev for tungt, for jeg lytter mens jeg kører fra og til arbejde, og der skal det være lidt lettere stof.

Mit fjerde og foreløbig sidste forsøg med en lydbog, var også fra Danmarks Radio, hvor man gratis kunne downloade krimien Den sidste Sura af Zoë Ferraris. En fin oplevelse, fin navigation kapitlerne imellem, god oplæser med minimal næsefløjten 🙂 Er du interesseret, kan Den sidste Sura downloades indtil den 31.august her.

Hvis du er interesseret i gratis lydbøger, så hold øje med DR’s læseklubber her.

Eller tjek www.librivox.org

Hvis I har andre gode bud på gratis lydbøger, så smid endelig en kommentar og et link.