I ugens løb kom den store nyhed: For første gang nogensinde er de ti mest solgte bøger i Danmark på Bog & Idés bestsellerliste skrevet af kvindelige forfattere. Det er dejligt, at det ikke kun sker for mandlige forfattere, for det er så vigtigt at begge køn er ligeværdigt repræsenteret i litteraturen.

Danske digterruter

En anden nyhed fra ugen der gik, var, at Nordea-fonden sponsorerer et nyt litteratur-projekt: “Danske digterruter.” 19 digterruter i Danmark, hvor man kan følge i digternes fodspor. Syddansk Universitet står sammen med digterhjem, museer etc bag projektet.

Det lyder som et rigtig fedt projekt, men der er bare lige en ikke uvæsentlig hage: 16 mandlige forfattere får hver deres rute, mens kun 3 (tre) kvindelige forfattere får en digterrute. Hvor er det dog dødærgerligt, at Nordea og Syddansk Universitet fortsætter den voldsomme kønsubalance, som vi der er opvokset i det forrige årtusinde kun kender alt for godt.

Kvindelige forfattere

De tre udvalgte kvindelige forfattere, Karen Blixen, Thit Jensen og Tove Ditlevsen er bestemt gode valg, men hvad med internationalt berømte forfattere som Karin Michaëlis og Inger Christensen? Hvad med populære forfattere som Cecil Bødker, Dea Trier Mørch og Edith Rohde? Hvad med i dag glemte forfattere som Charlotte Dorothea Biehl, Camilla Collett, Marie Bregendahl eller Ester Nagel?

Kvindelige forfattere i stakkevis. Foto: Bogstavsamleren

Der findes et hav af eksempler fra det 20. Århundrede, på hvordan kvindelige forfattere er blevet forbigået i antologier og tekstsamlinger og litteraturhistorie. Eller tag et kig på billigbogsserier som Gyldendals Tranebøger, Spættebøger og Bekkasinbøger eller andre forlags litteraturserier. Der hviler et tungt ansvar på de mange mandlige, redaktører, der, når antologierne og bogserierne skulle redigeres, ikke kunne huske en eneste kvindelige forfatter, andre end måske lige Karen Blixen.

Der findes efter min mening ingen undskyldning for ikke at fremhæve de kvindelige forfattere i dansk litteraturhistorie i 2020. Og det er ikke for sent at rette misforholdet op. For eksempel når man finder på et nyt godt tiltag, der kan udbrede litteraturen på en ny måde, som “Danske Digterruter.”

Tag jeg lige sammen, Nordea-Fonden og Syddansk Universitet!

Boglageret Faust

Jeg slutter lige af med en glædelig nyhed: Danmark er blevet et antikvariat rigere! Besøg da lige “Faust” på Nørrebro 🙂