Sidste uges tema på Bogstavsamlerens Instagram, var retiradelitteratur.

Retirade kommer fra fransk, og betyder “at trække sig tilbage”, mens det på dansk har fået betydningen “en lille, simpel bygning med toilet uden vandskyld.”

I litteraturen har det fået flere forskellige funktioner og udtryk. Vi starter med den alvorlige.

Den nedsættende

Her gælder det om at udgrænse et stykke litteratur, at tale det ned, advare i mod.

View this post on Instagram

"… et stykke afskyeligt retirade-litteratur." #bogsnak #forlagsreklame I denne uge vil jeg sætte fokus på #retiradelitt eller lokumslitteratur. Retirade kommer fra fransk, at 'trække sig tilbage', mens det på dansk betyder "en lille, simpel bygning med toilet uden vandskyld". Synonymerne er mange, blandt andet det lille hus, das, lokum, rabalderslot, toilet, skidehul, latrin etc. Men hvad har et gammeldags toilet egentlig med litteratur at gøre? Mange forskellige ting, som vi skal få at se. I dette eksempel bruges det simpelthen til at tale nedsættende om et stykke litteratur. Citatet er meget kort, så det er svært at vide, om Thorkild Hansens udsagn er en anbefaling eller en advarsel. Måske begge dele?

A post shared by Linse Daugaard (@bogstavsamleren) on

Den praktiske

Der findes også bøger, der anviser hvordan man bygger et retirade. Det er nok samtidig meningen, at man skal trække lidt på smilebåndet.

I samme praktiske genre, men uden at det har med afføring at gøre, men dog en beskæftigelse, der foregår ‘ude bagved’.

 

Den pinlige

Nogle bøger har som formål at tage fat dér, hvor det måske bliver lidt pinligt og privat, og gøre det morsomt.

 

Den naturlige

Der var en gang hvor det var naturligt for mennesket at forrette sin nødtørft i naturen, men for nogle er det en glemt disciplin. Denne bog genopfrisker gammel viden for det moderne menneske.

Den poetiske

Og så er der dem, der ser poesi alle vegne, og så i menneskets mest ufordelagtige situationer.

Den bibliofile

Offentlige toiletter pakket ind i pænt tryk, papir og floromvunden tekst. Sådan kan det også gøres.

Den underholdende

Og så er der bogen skrevet til at underholde under retiradebesøget. Vi er nemlig forskellige. Der er dem, der får toiletbesøget forretningsmæssigt overstået på kortest mulige tid, mens andre tager tiden til hjælp for at opnå bedst mulige resultat. De sidste kan så, i stedet for at være alene med egne tanker, læse for underholdningens skyld.

Slut – prut

Har du andre bud på retiradelitteraur, så skriv endelig en kommentar.