Jens Peter Kaj Jensen: Afstande over vand. Forlaget Ekbátana 2020


Tom skrider fra Boston fra et nedslidt ægteskab og en fejlet farrolle for sine to børn, og tager hjem til sin barndomsegn, St. og Lille Fuglede i Vestsjælland, med det påskud at industrialisere og byggemodne lokalbefolkningen til middelklassestanden og oplysthed.

Han starter med succes en fiskeskindschipsfabrik og opkøber grunde til at bygge moderne huse på, han planlægger en højskole og meget andet. Imens ser de lokale på med skepsis. Hvorfor gør han det? Bortset fra en tåget plan om at skifte til forlagsbranchen og starte skriveskole og mere i den dur, ved han det knapt selv. Måske drømmer han om endelig at blive forenet med sin ungdomskæreste, Charlotte Haase, eller at redde sin barndomsven, matematiknørden, Ralf? Midt i det hele dør Toms mor.

Men barndommens og ungdommens morads af handlinger, der ikke kan gøres ugjort, og med en god portion vold, svigt og uforløste drømme oven i, trænger sig ubønhørligt på. Forfatteren og Vestsjælland kender ingen nåde, ingen formildende omstændigheder. En efter en vælter skeletterne ud af skabet lige så ubønhørligt som romanens forfatter, Jens Peter Kaj Jensen, vrider armen om på læserne og fører os mod afgrunden, mens vi forgæves værger for os. En lille hilsen til Tom Kristensens Hærværk sent i romanen, er ikke, som hos Kristensen, et forvarsel om at det hele nok skal gå, men tværtimod en advarsel om den deroute der nu skal komme. Og den kommer. 

Jens Peter Kaj Jensens selv-geografiske (?) roman Afstande over vand, er en velskrevet roman på 365 sider, med noget så umoderne – men rart – som en personliste bagerst, som giver et meget lidt flatterende billede af Vestsjælland, og de mennesker, der bor der. Vold, magt, narko, sex og ufortalte familiehemmeligheder, Vestjælland har det hele. Opfører man sig virkelig sådan over for hinanden? Dér?

Næste gang jeg kører i land fra færgen på Sjællands Odde, vil jeg skue vagtsomt mod sydvest efter Gregers Lind, Hubert, “Tænderne”, og de andre suspekte typer. 

Vestsjælland er tabt.